nedeľa 8. decembra 2019

Mrkvový koláč

Dlho mi trvalo, kým som našla ten pravý recept. A konečne je tu! Vďaka Soňa! (ak to náhodou čítaš :))
Budeme potrebovať:
- 1 hrnček cukru
- 4 vajcia
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček oleja
- 3 hrnčeky najemno nastrúhanej mrkvy
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 1 prášok do pečiva
- 1 ČL škorice
- 1 hrnček nasekaných orechov
- štipka soli
Krém:
- 125 g masla
- 250 g Philadelphie
- 3/4 hrnčeka práškového cukru
- šťava z 1 citróna

Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, potom postupne pridávame všetky ingrediencie a až nakoniec vmiešame nastrúhanú mkrvu. Je dôležité povedať, že mrkvu treba naozaj ručne nastrúhať, elektrický mixér ktorý ju tiež "nastrúha", nie je dobrá voľba - skúšala som a koláč nie je tak vláčny a šťavnatý, takže naozaj tá námaha sa potom oplatí. Hotové cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný hlboký plech (ja to dávam do 25 x 35 cm) a pečieme pri 180 stupňoch dozlatista, t.j. cca 30-35 min.
Koláč necháme po upečení vychladnúť. Zo surovín si vyšľaháme krém, každý nech si pridá toľko cukru, koľko potrebuje, ja sa ho snažím minimalizovať. Krém rozotrieme na koláč, môžme ho prípadne posypať strúhanou mrkvou alebo nasekanými orechmi.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára