nedeľa 1. októbra 2017

Ovocný koláč

Koláč, na ktorom nemáte čo pokaziť. Je svieži a ľahký. Ja som ho niesla do práce pre kolegov v Nórsku, síce oni na niečo také nie sú zvyknutí, no do 5tich minút bol zjedený.

Budeme potrebovať:
- 40 g mandlí
- 125 g masla
- 150 g múky*
- 50 g pr. cukru
- štipka soli
- 1 žĺtok
- 600 g ovocia (čertsvé alebo mrazené)
- 300 g kyslej smotany
- 3 vajíčka
- 30 g cukru
- 1 vanilkový cukor

Z mandlí si v mixéri pripravíme mandľovú múku, pridáme obyčajnú múku, maslo, žĺtok, soľ a cukor a do hladka vyhnetieme. Ak bude treba, môžme pridať trochu studenej vody. Cesto necháme odpočívať v chladničke aspoň pol hodinku. Vyvaľkáme na veľkosť formy (vrátane okrajov) a preložíme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Na cesto dáme papier na pečenie a na ten nasypeme fazuľu. Počieme pri 180 stupňoch asi 10 minút. Medzitým si pripravíme ovocie, necháme odkvapkať. Vajíčka, smotanu a cukor vyšľaháme do hladka. Formu vyberieme z trúby, papier s fazuľou dáme preč. Na cesto rovnomerne rozotrieme ovocie a zalejeme krémom zo smotany. Povrch uhladíme a pečieme cca 30 - 35 min. Podávame vychladený.

* Odkedy som v Nórsku nemám moc na výber s múkou. Pôvodne bola v recepte polohrubá, tá však v Nórsku neexistuje, takže funguje to aj s hladkou :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára