utorok 5. augusta 2014

Cuketové placky

Tak cuketový ošiaľ vrcholí v podobe placiek :) Dočítala som sa, že hoci si myslíme, že ide o zeleninu, tak z botanického hľadiska ide o ovocie. To som nevedela, ale tak dáva to zmysel, dyňu (vodný červený melón) v pohode považujem za ovocie.

Budeme potrebovať:
-1 strednú mladú cuketu 
- 3 stredné zemiaky
- asi 5 lyžíc ovsených vločiek
- asi 5 lyžíc celozrnnej špaldovej múky
- 1 vajce
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ 
- majoránku
- kurkumu
- mleté čierne korenie
- štipka prášku do pečiva
- slnečnicový olej


Cuketu dôkladne umyjeme, vysušíme, odrežeme kraje a na jemno nastrúhame, nemusíme ju šúpať, na rozdiel od zemiakov :). Tie nastrúhame tiež na jemno, pridáme k cukete, premiešame a pridáme vločky, múku, prášok do pečiva, vajíčko, rozpučený cesnak a dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Nakoniec pridáme ešte kurkumu, asi 1 lyžičku, len kvôli sfarbeniu, bude to zaujímavejšie, no na celkovej chuti to nie je až tak poznať. Cesto by malo byť tak primerane husté, ale stále vláčne. Cuketa pustila trochu vody, ale nezlievala som ju, múka to vsaje a premiešaním sa to stratí.
Na panvici si rozpálime olej a lyžicou kladieme na panvicu cesto, ktoré lyžicou utľapkáme na placky hrúbky asi 7 mm. Opekáme z oboch strán a prebytočný tuk po vybraní z panvice odsajeme priložením papierovej utierky. Podávame so zeleninovým šalátom, kyslými uhorkami, tvarohom, ako ma kto rád.


Pôvodný recept bol bez zemiakov, ale chcelo by to 2 cukety, ktoré som nemala, tak z toho vznikla táto cuketovo-zemiaková kombinácia, veľmi podobná klasickým zemiakovým plackám, len tieto sú podľa mňa trochu jemnejšie. Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára