nedeľa 20. apríla 2014

Tvarohovo-makový koláč

Budeme potrebovať:
cesto:
- 200 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 1 vajíčko
- 80 g masla
- 1/2 KL prášku do pečiva
- postrúhaná kôra z jedného citróna
- štipka soli

Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktorým vyložíme dno tortovej formy, ale aj boky, približne do výšky 3 cm. Kým si pripravíme plnku, cesto vo forme odložíme do chladničky.







Plnka:
- 500 g jemného tvarohu
- 200 g nátierkového masla 
- 400 ml kyslej smotany
- 190 g práškového cukru (toto je už znížené množstvo oproti pôvodnému 250 g)
- 150 ml oleja
- 2 vajíčka
- 150 g mletého maku
- 1 vanilkový cukor

Všetky suroviny na plnku (okrem oleja a maku) zmiešame a vyšľaháme mixérom. Pridáme olej a opäť dôkladne premiešame. Plnku rozdelíme na polovice a do jednej primiešame mak.








Tvarohovú a makovú plnku vrstvíme na striedačku vždy od stredu, aby sa vytvorili pruhy. Plnka by sa mala roztekať do strán. Moja však bola hustá (asi to súviselo s konzistenciou smotany i nátierkového masla) a ani to s ňou nehlo :(. Tak som napokon vytvorila iba jednoduché kruhy pomocou striekacej pištole. Malo to pôvodne vyzerať takto.
Dáme piecť na 50-55 minút pri teplote 175  stupňov.




Po upečení nemusí byť stred torty veľmi tuhý, netreba sa ľakať, chladením sa stiahne (ani som ho nedala do chladničky, zvládol to aj bez toho). Na vrchu síce trochu popraskal, ale aj to sa nejak stiahlo a vyzeral celkom jedlo. Napokon aj bol! Tu je ešte fotečka, ako to malo vraj pôvodne vyzerať, keby sa bolo podarilo to vrstvenie plniek. Aj keď napokon mám pocit, že ten môj vyzerá real, nie ako z rozprávky :).

1 komentár:

  1. Toto musí byť výborné. Určite to vyskúšam. Možno aj na Veľkú noc.

    OdpovedaťOdstrániť