Opäť ďalší cheesecake, pre milovníkov kávy sa určite stane tým top, ako u mňa. Toto je proste nebo!
Budeme potrebovať:
- 200 g sušienok
- 80 g roztopeného masla
- 500 g mascarpone
- 300 g kyslej smotany
- 1 espresso
- 130 g trstinového cukru
- 1/4 šálky smotany na šľahanie
- 3 vajíčka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- štipka soli
- 1/3 šálky smotany na šľahanie
- cca 70 g čokolády na varenie
Sušienky rozmixujeme, pridáme roztopené maslo a dobre premiešame. Na dno tortovej formy dáme papier na pečenie a sušienku zmes dobre vtlačíme na dno i okraje tortovej formy. Dáme do vyhriatej rúry (160 stupňov) a pečieme asi 10 minút. Opatrne si zohrejeme smotanu na šľahanie, keď je už horúca, prilejeme k nej malé silné espresso. Buď také z kávovaru alebo zaliatu zrnkovú kávu, v tomto prípade espresso k šlahačkovej smotane prilejeme cez sitko. Premiešame a necháme vychladnúť. V miske si zatiaľ premiešame mascarpone s kyslou smotanou a cukrom, kým sa to nespojí. Prilejeme smotanové espresso. Po jednom pridávame vajíčka a po každom dobre rozmixujeme. Napokon pridáme ešte štipku soli a vanilkový extrakt. Túto zmes vylejeme na predpečené cesto, formou dobre potrasieme a po bokoch pobúchame vareškou, aby nám vystúpili všetky bubliny, ktoré rozpľaskneme. Pečieme asi 60 min, kým sú boky už pevné a stred ešte trasľavý. Pre lepšiu vláčnosť môžte dať na dno rúry pekáč s vodou. Po dopečení koláč necháme v rúre pri otvorených dvierkach vychladnúť, potom ho dáme do chladničky na minimálne dve hodiny. Na vrch si pripravíme čokoládovú polevu. Nad parou si zohrejeme smotanu na šlahanie, ku ktorej pridáme nalámanú, alebo na menšie kúsky nakrájanú čokoládu. Rozmiešame na mliečnu polevu, ktorú vylejeme na cheesecake a necháme stuhnúť. Môžeme zdobiť čučoriedkami alebo iným ovocím. Podávame s kávičkou! :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára