sobota 1. apríla 2017

Narodeninová torta

Občas treba aj klasiku, ktorú sa mi teraz celkom podarilo vyšperkovať do dokonalosti :)
Budeme potrebovať:
Biely korpus:
- 4 vajíčka
- 150 g kryštálového cukru
- 1 vanilkovýcukor
- 1 dl vody
- 1 dl slnečnicového oleja
- 210 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
Hnedý korpus:
- 2 vajíčka
- 75 g kryštálového cukru
- 1/2 vanilkový cukor
- 50 cl vody
- 50 cl slnečnicového oleja
- 98 g polohrubej múky
- 7 g kakaa
- 1/2 prášok do pečiva
Čokoládový krém:
- 1/2 l mlieka
- 1 čokoládový puding Dr. Oetker
- 3 L cukru
- 100 g čokolády (52 % Lidl)
- 100 g masla
Mascarpone krém:
- 250 g mascarpone
- 125 ml smotany na šlahanie
- 3 PL práškového cukru

- 500 g mrazeného ovocia
- marhuľový džem
- 50 g čokolády na varenie
- 10 g Cery


V rúre vyhriatej na 160 stupňov si upečieme biely korpus (asi 25 min). Na dobrý korpus je dôležité najprv vymiešať žĺtky s cukrom, potom pridať suché ingredience, premiešať a napokon primiešať vyšľahaný sneh z bielkov. Ak máme len jednu formu na pečenie, po upečení, keď korpus len trošku vychladne, vyberieme ho z formy. Tú opláchneme a opäť vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme hnedé cesto a opäť pečieme. Biely korpus si pozdĺžne rozkrojíme na polovice, ak je treba, zarovnáme tú polovicu, ktorá bola v pôvodnom korpuse vrchná a všetky korpusy necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme krémy a ovocie. Mrazené ovocie si na panvici jemne zohrejeme kým nie je mäkké. Odstavíme z plameňa. Smotanu na šľahanie si mixérom vymixujeme na šľahačku a primiešame ju k mascarpone s cukrom. Vypracujeme hladký krém, do ktorého pridáme šťavu zo zohriateho ovocia na panvici. Krém bude pekne ružový. Na čokoládový krém si podľa návodu z mlieka, cukru a pudingu uvaríme puding. Nad parou roztopíme čokoládu, ktorú keď troška vychladne, primiešame k maslu a urobíme si čokoládové maslo. Vychladnutý puding (pozor na kožku, ktorá sa na vrchu začne tvoriť, ak ho nebudete chladiť za stáleho miešania) primiešame k čoko maslu a mixérom vymiešame na hladký krém. 
Každý korpus dobre popicháme vidličkou. Spodný, biely korpus natrieme džemom a uložíme na ňho ovocie. Šťava z ovocia časom presiakne cez cesto a bude dobre vláčne. Na ovocie nanesieme mascarpone krém. Položíme hnedý korpus natretý džemom. Mascarpone krém nanesieme aj po bokoch a uhladíme. Na hnedý korpus natrieme čokoládový krém a na záver dáme na vrch biely korpus. Ten na vrchu a po bokoch potrieme čokoládovým krémom a uhladíme. Dáme na niekoľko hodín (najlepšie na noc) do chladničky. Tortu na vrchu ozdobíme čokoládovou polevou (vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu s cerou) a ovocím.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára