Tak sa tento rok stalo, že prvýkrát sviatkujem bez rodičov, čo znamená, že nebude mamina kapustnica a niekto ju musí uvariť. Tak som jej volala, ako to vlastne robí. Myslím, že sa celkom vydarila! :) Tento recept tu bude minimálne pre mňa, keď ju raz zase budem musieť spraviť ja ... Čo si nenapíšeš, to si nepamätáš :)
Budeme potrebovať:
- 1 kg kvasenej kapusty
- 3 nožičky klobásy (môžu byť rôzne druhy)
- 2 nožičky spišských párkov
- 2 nožičky viedenských párkov
- 2 hrste sušených hríbov
- 1 stredná cibuľa
- olej
- bobkový list
- červená paprika
- soľ a korenie na dochutenie
Hríby si na noc namočíme. Ráno ich scedíme a dáme variť asi na 20 min. Keď sú hotové, scedíme a necháme vychladnúť. Kapustu tiež zlejeme, kyslú vodu však zachytíme, možno ju budeme potrebovať. Kapustu, ak je veľmi kyslá, premyjeme vo vode, pokrájame a dáme variť do väčšieho hrnca spolu s bobkovým listom, až pokým nezmäkne. Moja sa varila asi hodinu. Vychladnuté hríby si pokrájame na menšie kúsky, klobásku a párky na kolieska. Klobásku opražíme na oleji, vyberieme z výpeku a pridáme ku kapuste spolu s pokrájanými hríbmi. Varíme ďalších asi 20 min, nakoniec pridáme párky. Vo výpeku upražíme cibuľu pokrájanú na stredne veľké pásiky. Podľa toho, ako nám klobáska zafarbila polievku, pridáme k cibuli červenú papriku, prípadne trochu čili, premiešame a všetko vlejeme do hrnca. Premiešame a varíme pokým nie sú aj párky mäkké. Ochutnáme a ak je polievka málo kyslá, prilejeme odloženú vodu z kapusty a necháme ešte prevrieť. Dochutíme soľou a korením podľa potreby. Toto sa však možno oplatí urobiť až na druhý deň, keď kapustnica postojí a prejdú ňou všetky chute.
Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára