sobota 13. decembra 2014

Penne carbonara s údenou makrelou

Jamie Oliver je pán, ktorý je výmyselník ako sa patrí. Namiesto slaninky dal do cestovín údenú makrelu a netradičné carbonara boli na svete. Skúsila som i ja, vynikajúce! Pripomenulo mi to detstvo, keď otec kúpil domov údenáča, vybral kostičky a my deti sme papkali mäsko a oblizovali si prsty. Dnes údenáča už skoro vôbec nekupujem, ale toto je príležitosť :)

Budeme potrebovať (2 porcie):
- 1 menšia cibuľa
- 1 menšia mladá cuketa
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
- 1 menšia údená makrela
- 1 vajíčko
- 0,5 dcl mlieka
- 20 g strúhaný parmezán
- olivový olej
- 180 g penne

Cestoviny uvaríme podľa návodu, pri zlievaní si odložíme trochu (asi pol šálky) vody, v ktorej sa cestoviny varili. Medzitým ošúpeme cibuľu a na jemno ju nakrajáme. Cuketu umyjeme, vysušíme, odrežeme konce a prerežeme pozdĺžne na polovice a tie ešte na polovice. Dostaneme špicaté hranoly, z ktorých nakrájame 1cm široké kúsky. Na panvici rozpálime olivový olej, pridáme cibuľu a cuketu, jemne osolíme a okoreníme.  Na miernom ohni dusíme 5 min. Potom pridáme rozmarín a kúsky odkostenej makrely. Dusíme ešte ďalších 5 min. Makrela by sa mala rozpadnúť na menšie kúsky. Odstavíme z ohňa. Napokon pridáme uvarené cestoviny a poriadne premiešame. Pridáme trochu odloženej vody, aby boli cestoviny vláčne. V miske si vymiešame vajíčko s mliekom, pridáme parmezán. Túto zmes vylejeme na cestoviny a rýchlo premiešame. Dôležité je, aby sa nám z toho nespravila praženica, ale jemná omáčka, preto to nerobíme na ohni. Hneď podávame.

  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára