utorok 16. decembra 2014

Mandarínkový koláč s mascarpone

Tak toto chcela byť pôvodne variácia na Nigellu, ale keďže som doma nemala mandľovú múku, a ani s cukrom som to nechcela preháňať, vznikol nejaký mix, ktorý napokon dobre chutil a opäť sa po koláčiku len zaprášilo.

Budeme potrebovať:
- 250 g špaldovej múky
- 90 g trstinového cukru
- 6 mandarínok
- 6 vajec
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 250 g mascarpone
- 70 g bielej čokolády

Tri mandarínky ošúpeme, ak majú kôstky, zbavíme ich kôstok a rozmixujeme v mixéri na kašu. Nigella tie mandarínky (jej musia byť bio) varí v šupke 2 hodiny, vykôstkuje a aj so šupkou rozmixuje (no chcelo sa mi? nie :)). Ak by sa človeku chcelo ešte babrať, tak mesiačiky mandarínok zbaví aj blanky, no ak ste leniví, tak rozmixujete celé mesiačiky ako ja. Zmiešame so žĺtkami vymiešanými s cukrom, pridáme múku s práškom do pečiva a napokon vyšľahané bielka. Ja som do cesta pridala ešte lyžičku pomarančového pesta, ktoré sme minule robili s kamarátkou Soňou (šupky z dvoch bio pomarančov sme varili asi hodinu s klinčekmi a celou škoricou - krásne sa takto prevonia byt; vodu sme scedili, odobrali škoricu i klinčeky a len šupky rozmixovali. Pridali trochu trstinového cukru a pesto bolo na svete). Takto to cesto má echt pomarančovo-mandarínkový nádych, ale myslím, že aj bez pesta by to bolo v poho. Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 175 stupňov 30-35 minút. Keď koláčik vychladne, na vrch ešte dáme krém, ktorý si pripravíme tak, že nad parou rozpustíme bielu čokoládu, ktorú potom vymiešame s mascarpone. Po krajoch ozdobíme  mesiačikmi zo zvyšných troch mandariniek. 



 Mňam :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára