sobota 24. mája 2014

Baďanský mrkvový koláč

Tak tento koláč dostal pamätné pomenovanie po dedinke Baďan, neďaleko Banskej Štiavnice, kde sme si na ňom pochutnali. Človek by si myslel, že Baďan je nejaká prezývka alebo skratka niečoho, ale nie, táto obec reálne existuje a keď tam človek z Bratislavy vystúpi z auta, pocíti, ako vonia dedina. No proste má to niečo do seba aj so všetkými postavičkami, ktoré sme tam stretli :)
Recept som pôvodne našla na stránke Dobre jedlo, ale ako tradične, tak som ho upravila, že je z toho nový koláč. 
Budeme potrebovať:
- 3 stredné mrkvy
- 2 poháre polohrubej múky
- 1 pohár hnedého cukru
- 1 biely jogurt (150 g)
- 2 vajíčka
- 1/3 pohára oleja
- 1 kypriaci prášok
- 2 lyžičky mletej škorice
- šťavu a kôru z 1/2 pomaranča
- za hrsť kandizovaného pomaranča
- tuk a múka na vysypanie formy

Mrkvu očistíme, na jemno nastrúhame, pridáme cukor, vajcia, jogurt, škoricu, kôru a šťavu z pomaranča. Premiešame, pridáme múku s kypriacim práškom, olej a kandizovaný pomaranč. Všetko dobre premiešame a vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 min, resp. pokým koláč nechytí farbu.


Podávame na čerstvom vzduchu s kávičkou (niektorí aj s vaječným likérom :))!

















... a ešte aj verzia s čokoládovou polevou, pre otca roka 2014 :)

4 komentáre:

  1. koláčik bol fantastický,...tešme sa na ďalšie Baďanské inšpirácie....:o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. torta pre otca roka vo verzii so spaldovou mukou bola na pozalyzovanie sa az za usami!!! inspirujuce...idem na to :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Odpovede
    1. stal sa oblubenym kolacikom otca roka :) (rad sa podeli so vselicim, ale nie so svojim mrkvacom) :D

      Odstrániť