nedeľa 25. mája 2014

Rizoto s grilovanou zelenou špargľou

Pred 2 týždňami boli v Bratislave špargľové dni, vraj známi šéfkuchári (nikoho som nepoznala) chystali dobroty so špargľou. Bola som sa tam trochu inšpirovať a obkukala som práve tento recept.
Potrebujeme (na 2 porcie):
- 160 g ryže na rizoto
- 1 menšiu cibuľu
- olivový olej, kúsok masla
- 1 dcl suchého bieleho vína
- asi 1 l vývaru
- hrsť parmezánu
- 7 stoniek zelenej špargle


Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno, opražíme na olivovom oleji a masle. Pridáme ryžu, ktorú opražíme do sklovita. Podlejeme vínom a  počkáme, kým ryža nevsiakne všetko víno. 

Podlejeme 1 naberačkou vývaru, počkáme kým sa ten nevsiakne, ďalšia naberačka, počkať kým vsiakne a dookola. Ryža je hotová, keď už začína mať krémovitú konzistenciu, ale vo vnútri je ešte trochu tvrdá. Odstavíme a pridáme nastrúhaný parmezán.

Špargľu umyjeme, vysušíme, odkrojíme drevnatú časť a zvyšok nakrájame na 2-3 cm kúsky, ktoré grilujeme na panvici na troche olivového oleja. Po 1 minúte som ešte pridala asi 0,5 dcl vody, aby bola špargľa chrumkavá a počkala som, kým sa voda neodparila. 

Podávame s bielym vínom, minuli sme len 1 dcl :) Asi som to mala odfotiť aj s tým vínom, čo? :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára