Ak chcete ísť na istotu, odporúčam tento apple pie, za ktorým sa budú všetci oblizovať. Tým, že jablká je dostať i v zime, i v lete, o to univerzálnejší koláč.
Budeme potrebovať:
Cesto:
- 350g hladkej múky,
- lyzička soli,
- 2 lyžice cukru,
- 226 gramov masla/hera,
- 60 ml studenej vody
Jablková plnka:
- 8- 10 jabĺk,
- 70 g hnedého cukru,
- 1 vanilkový cukor,
- 2-4 PL citrónovej šťavy (aby jablká nezhnedli),
- štipku soli,
- 1 lyžička škorice,
- ¼ lyžičky muškátového orieška,
- 1/2 balíčka zlatý klas
- plátky masla,
- strúhanka na cesto
- vajíčko na potretie,
- hnedý cukor na krustu
Na cesto zmiešame všetky suroviny okrem vody, dobre premiešame a vypracujeme cesto. Nakoniec pridáme studenú vodu. Cesto dáme odpočívať do chladničky na pol hodinu a medzitým si pripravíme jablká. Tie ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky (kocky/plátky). Zmiešame so všetkými surovinami okrem masla a necháme odstáť. Jablká pustia šťavu, tú netreba vylievať, zmieša sa s pridaným zlatým klasom a v koláči vytvorí dobrú, kvázy pudingovú, zmes. Dáme si predhriať rúru na 200 stupňov. Z chladničky vyberieme cesto, rozdelíme ho na polovice, jednu dáme ešte do chladničky. Z druhej vyvaľkáme kruh, ktorý položíme do formy vymastenej maslom. Cesto popicháme vidličkou, posypeme jemne strúhankou (aby cesto nebolo od jabĺk moc rozmočené) a rozložíme naň jabĺčka. Tie dobre utlačíme, aby medzi nimi bolo minimum vzduchu.
Na jablká dáme plátky masla. Druhú polovicu cesta vyberieme z chladničky a rozvaľkáme. Rozvaľkané cesto položíme na jablká, kraje zatočíme do vnútra. Cesto opäť poprepichujeme vidličkou a v strede spravíme otvor, napr. v tvare +.
Cesto potrieme vajíčkom a posypeme cukrom, ktorý nám vytvorí chrumkavú krustičku. Prvých 15 minút pečieme pri teplote 200 stupňov, potom teplotu znížime na 170 a pečieme ďalších cca 45 minút. Pri pečení mi cukor začal čiernieť, tak som cesto po úvodných 10-15 minútach prikryla alobalom a odkryla až na posledných 5 minút pečenia. Jablká budú mať tendenciu ešte púšťať štavu, pre istotu dajte pod koláč plech s papierom na pečenie, aby ste si nezašpinili ani rúru, ani plech.
Nuž a toto je výsledok, o ktorom tu tak básnim. Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára