piatok 26. septembra 2014

Rizoto s tymiánom a tekvicou hokkaido

V obchode na mňa v poslednom čase pozerajú tekvice, tak som dumala, čo s nimi. A našla som recept na toto rizoto, ktoré som trochu upravila (napríklad pridala tymián) a stalo sa tak mojím obľúbeným :)

Budeme potrebovať:
- 1 malá až stredná tekvica hokkaido
- guľatozrná ryža na rizoto 
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- olivový olej
- 1 dl suchého bieleho vína
- soľ, čierne korenie
- 1/2 l vývaru 
- trochu strúhaného parmezánu
- 2 vetvičky tymiánu
- plátky masla

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Tekvicu dobre umyjeme, vysušíme, ale neošúpeme, iba odrežeme kraje. Prerežeme na polovice, vydlabeme jadierka a nakrájame na mesiačiky. Spolu s neolúpanými strúčikmi cesnaku dáme na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a a dáme piecť asi na 30 min.


Necháme vychladnúť a potom nakrájame na kocky. Polovicu z nich dáme do mixéru, spolu s cesnakom a rozmixujeme do hladka. Tu musím upozorniť, že s tým mixovaním opatrne, tekvica je síce mäkká, ale mixovaním sa z nej spraví lepkavá hustá kaša, na ktorej som si ja  mixér odpálila. Ale nevadí, rizoto bolo aj tak dobré :). 











Ryžu pripravíme klasicky: na rozpálenom oleji upražíme na jemno nasekamú cibuľu do sklovita, pridáme ryžu a za stáleho miešania opečieme. Vlejeme víno a varíme, až kým sa tekutina navsiakne/neodparí. Potom postupne prilievame po naberačke vývar, vždy pridáme ďalšiu naberačku, až keď sa predchádzajúca vsiakla. Nakoniec primiešame tymián, pyré z tekvice a aj tekvicové kocky. Podľa chuti dosolíme, okoreníme a odstavíme. Na záver pridáme plátky masla a pod pokrievkou necháme dojsť. 


Podávame s nastrúhaným parmezánom a  bielym vínom :).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára