Tak tento koláčik pečiem už roky, spája sa v ňom prekvapivo dobrá kombinácia maku a jahôd, proste treba vyskúšať :). Kto má rád vyššie cesto, nech si dávku znásobí, táto čo uvádzam je pri plechu rozmerov 35x25 cm vysoká asi 1 cm.
Budeme potrebovať:
Cesto:
- 100 g prášk. cukru
- 1 vanil. cukor
- 1 škoricový cukor
- 4 vajcia
- 100 g mletého maku
- 70 g hladkej múky
- 100 g Hery
Krém:
- 300 g čerstvých jahôd
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice prášk. cukru
- 1 vanil. cukor
- 500 ml kyslej smotany
- 20 g mletej želatíny
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Želé:
- 200 g čerstvých jahôd
- 1 balíček červeného tortového želé
Mäkkú Heru vymiešame s 30 g prášk. cukru, vanil. a škoricovým cukrom. Pridáme žĺtky a potom sneh vyšľahaný so zvyškom prášk. cukru. Nakoniec do masy zapracujeme mak a múku. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 165 stupňov (teplovzdušná rúra) asi 25 minút.
Medzitým si pripravíme krém: citrónovú šťavu zmiešame s 50 ml vody a vsypeme do nej želatínu, ktorú necháme napučať. Kyslú smotanu ochutíme vanilk. a prášk. cukrom, pridáme vyšľahanú šľahačku a na malé kúsky pokrájané jahody. Želatínu jemne zohrejeme (nesmie vrieť), kým sa nerozpustí a vmiešame do nej postupne pár lyžíc krému. Vždy premiešame. Je dôležité vždy primiešavať krém do želatíny, aby sa nám želatína nezdrcla. Nakoniec zmiešame želatínu so zvyškom krému a poriadne premiešame.
Jahodový krém natrieme na vychladnutý plát cesta a dáme chladiť do chladničky. Teraz si už len pripravíme želé. Jahody priečne pokrájame na tenké kolieska. Tie rozložíme na jahodový krém a zalejeme jemne stuhnutým tortovým želé, ktoré sme si pripravili podľa návodu na obale. Dáme chladiť do chladničky, aspoň na 2 hodiny, až potom krájame. Najlepšie je, keď koláčik bude v chladničke celú noc, cesto tak viac zmäkne.
Podávame s kávičkou pri slnečniciach :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára